top of page

Ypsilon, Drammen

Denne vakre gangbroen er elvebyens landemerke, som knytter sammen Kunnskapsparken på Grønland i Drammen med byparken på Bragernes har fått navnet «Ypsilon» på grunn av sin spesielle form.

Hovedspennet er 90 meter langt og de to sidespennende 56 meter. Brua har to 47 meter høye skråstilte master med 16 tykke vaiere på hver side som bærer spennene.

Alt stål er hvitmalt. Brodekket er knust hvit granitt valset ned i epoxy. Under broen er det et 15 meter bredt og 6 meter høyt seilingsløp.

Broen er tegnet av Arne Eggen Arkitekter AS., landskapsarkitekt var Multikonsult. Lysdesign ved Kaare Skallerud A.S. El-installatør Ingeniør Ivar Pettersen AS

Den offisielle åpningen skjedde 16. januar 2008 med direktesending på TV2.

Siden åpningen har det vært bare problemer med med LED lyset i rekkverk. Det var teorier om at lyset var utsatt for hærverk, fukt og at bevegelsene i brua gjorde at lyset ikke virket, Drammen kommune byttet da ut lyset ved flere anledninger. Uten at det noen leverandører klarte å levere en løsning som fungerte.

I mars 2017 skrev Sandquist Elektro AS kontrakt med å levere ny belysning og drift vedlikehold på Ypsilon og at vi skal garantere at belysningen skal fungere frem til 2021. Nytt lys anlegg var montert ferdig sommeren 2017 og det ble ble montert en 48v LEDstrip med en farge temperatur på 4000K. Det ble laget et nytt deksel som er skrudd fast i håndløper for og beskytte LEDstrip fra ytre påvirkninger , dette er laget av Polykarbonat som er et av de sterkeste plast materialene som finnes.

Led stripen har en forventet levetid på ca 50,000 timer og har en lys flux på ca 120Lumen / W.

LEDstripen kan gi opptil ca 550Lumen pr meter men bled dimmet ned til og gi ca 200 til 300 Lumen som er et passe lys for gang trafikken som er på bruen. Dette gjøres ved at LED driverene fra Meanwell dimmes.  

bottom of page